Časté otázky

 


 

Lucia M.     01.12.2010 15:45:43
Vyrovnanie mrtveho zuba
Dobry den, chcela by som sa opytat. Mam mrtvy zub ktory trosku vycnieva a chcela by som vediet ci sa tento zub vyrovna strojcekom kedze je uz mrtvy.
Dakujem za odpoved

MUDr. Branislav Hoffmann     3.12.2010 18:38:39
Celustno ortopedickym aparatom sa da vyrovnat aj mrtvy zub, ale je to ten najzdlhavejsi postup popri dalsich moznostiach.Zmysel ma ak je zub bez rozsiahlejsich vyplni a bez sfarbenia ake mrtve zuby mavaju casto.


slavka     24.11.2010 10:25:21
skvrny na zuboch a pecatenie
Dobry deň,chcem Vás poprosiť o radu ,moja 9 ročna dcéra má na trvalých zuboch/jednotkách/biele škvrny.Ide len o esteticku zalezitost alebo budu zubky nachylnejsie sa pokazit.Daju sa tie skvrny odstranit?A este jedna otazka ,odporucate pecatenie zubkov?Dakujem velmi pekne.

MUDr. Branislav Hoffmann     3.12.2010 17:06:11
Biele skvrny nie su nachylnejsie na pokazenie.Ak by prekazali z estetickeho hladiska o par rokov, je mozne skvrny prekryt tenkou vrstvou bielej vyplne po jemnom zdrsneni skvrny. Odstranit ich nie je potrebne. Pecatenie je efektivne iba za urcitych zriedkavych podmienok, ak ryhy su hlboke a este nie su infikovane bakteriami.


Michal     19.11.2010 19:46:32

Dobry Vecer.
Je to velmi zaujimave ze tu vediete taketo poradenske sluzby. Preto sa rad pridam. Frantiskovi ste odpisal ze v celkovej anesteze sa robi na klinike po odporucani a vysetreni psychologa. Tiez som zvazoval podobny postup nakolko mam privelmi pokazene zuby a zrejme by bolo prijemnejsie si trocha pospat ako opakovane chodit do ambulancie a nechat si vrtat do zubov atd... Mozno takyto postup nie je vobec nutny no stale ked som u zubara tak nemam problem s injekciami a vrtanim zato mam neprijemny pocit z toho ze stale musim hltat sliny a aj pre zubara je to dost neprijemne lebo, ked napriklad robite blombu tak potrebujete v ustach suche prostredie a ja mam stale nutkanie hltat (a ku hltaniu je nutne mierne uzavretie ust a tym sa dostanu tekutiny alebo sliny tam kam nemaju). Stretol ste sa uz s niecim podobnym? Alebo ak by ste sa odhodlal na to vy tak mozem dojst ku Vam na skusku a ak to bude fungovat tak si necham u Vas urobit aj cely chrup. Dalo by sa to eventualne vyriesit tym plynom co je z neho do smiechu? Som to raz vydel vo filme... Vopred vdaka za Vas feedback.

MUDr. Branislav Hoffmann     20.11.2010 21:18:46
Kvalita a trvacnost vyplne zavisi od Vami spominaneho sucheho pracovneho pola.Moznost realizacie osetrenia zavisi od miery na kolko potrebujete privriet pri prehltani usta.Suche pole sa da zabezpecit aj specialnou membranou, z ktorej po nasadi trcia iba zuby a pod nou su ,,schovane,, dasna jazyk a tym aj sliny.Niekedy staci na znizenie slinenia uzit obycajny Kinedryl volne dostupny v lekarni, ale zavisi od intenzity slinenia ci a na kolko to pomoze.


Roland     15.11.2010 10:10:08
Korunka
DOBRY DEN PRAJEM MAM VYSE 10 ROKOU KORUNKU NA ZUBE A ZLOMIL SA MI.ALE NIE SAMOTNA KORUNKA TVAR TOHO ZUBU,ALE TEN KOVOVY CAPIK A TA KORUNKA OSTALA NATOM KOVOVOM KORENI PRETO BY SOM SA CHCEL OPYTAT CI SA TO DA NEJAKO TAM UPEVNIT,ABY MI TO TAM DRZALO ABY TO NEVIPADAVALO,JA TERAZ TU KORUNKU S TYM KOVOVYM KORIENKOM CI CO TOJE DOKAZEM VYBRAT A DAT NASPET,PRETO BY MA ZUJIMALO CI EXISTUJE NEJAKY TAKY ZUBNY PRIPRAVOK,KTORY BY TU KORUNKU TAM UDRZAL,ALEBO CO SA ROBI V TAKOM PRIPADE KED SA TO ZLOMI DASA STYM ESTE NIECO UROBIT?ZA ODPOVED VOPRED DAKUJEM.

MUDr. Branislav Hoffmann     20.11.2010 21:09:44
Ak je ten capik dostatocne dlhy a nezlomilo sa vela zo zuba, da sa opat nacementovat capik do korena zuba.Ak by pre tuto moznost neboli vhodne podmienky, da sa pokusit zhotovit novu capovu nadstavbu, ktora by sa ,,dopasovala,, k existujucej korunke.Posledna moznost je zhotovit novy cap a novu korunku.


Helena     09.11.2010 15:21:04
mostik
Dobrý deň,
chcem sa spytať na mostik, chýba mi 4 a 5 v ľavo hore a 5 a 6 v pravo hore.Aké sú možnosti? Kovokeramický mostík alebo celokeramický, je veľký rozdiel v estetike? Dalo by sa uvažovať aj o sklenných vláknach?Vďaka.

MUDr. Branislav Hoffmann     11.11.2010 20:35:49
Pri takomto rozsahu chybajucich zubov (2 chybajuce zuby) nie je z hladiska trvacnosti dostatocne bezpecne riesenie sklenymi vlaknami.Rozdiel v estetike medzi kovokeramickym a celokeramickym nie je velmi vyrazny vzhladom na lokalizaciu protetickej nahrady.


Dana     27.10.2010 18:08:24
korunky
Dobrý deň, prosím Vás, aký je rozdiel v životnosti kovokeramickej a celokeramickej (zirkónovej) korunky? Myslím tým, či sa z kovokeramickej po čase nezačne zodierať napálená keramika a vidieť kov (asi po akom čase) a či také niečo nehrozí u celokeramickej korunky. Ďakujem

MUDr. Branislav Hoffmann     28.10.2010 09:22:52
Ovela castejsie ako opotrebovanie materialu koruniek sa bud vytvori kaz korena(co byva najcastejsim dovodom vymeny protetickej prace) alebo ustupi po rokoch kost a dasno.Keramika sa z kovokeramickej korunky nezodiera, ked tak sa obcas moze stat , ze sa odstiepi kusok keramiky, ale to byva velmi zriedkave.V trvacnosti oboch prac nie je ani zdaleka tak vyrazny rozdiel ako v cene oboch koruniek.Rozdiel je v o nieco estetickejsej celokeramickej korunke.Ta je aj o nieco kvalitnejsia, ale neporovnatelne k cene.


Lea     26.10.2010 09:24:21

Pol roka po nasadení mostíka na horných zuboch som opuchla od očného zuba.Po prevrtaní korunky mi bol koreň vyplnený a nad zubom bolo rezané, aby hnis vytiekol.. Brala som aj ATB .Od vtedy prešli 2 mesiace a mňa stále už nie bolí ale cítim pulzovanie nad zubom .
Je to nepríjemné aj pri stlační. P. zubárka vravela že pozostavajúci hnis sa vstrebe sám. Čo by Ste mi odporučal Vy.

MUDr. Branislav Hoffmann     28.10.2010 07:29:03
Najprv by sa odporucalo zhotovit RTG, ako je zaplneny koren a ci vidno v kosti zapal.Je mozne skusit, ci by nepomohlo 5 dni 4 krat denne prikladat po 15 min ladovy obklad.Ak by sa situacia nemenila , na stomatochirurgii by urobili zrezanie hrotu korena, ak by bolo na rtg snimke vidiet zapal v kosti.


Anita     21.10.2010 11:28:12
Zmena zubara
Dobry den, chcem s opytať, či sa v prípade zmeny zub. lekara skor ako po pol roku menia aj podmienky preplacana ukonov. Mamka totiž po 2 mesiacoch zmenila zubarku a ide jej robit celu protezu. Bude za nu platiť viac,alebo si len preplati vstupnu prehliadku? Dakujem

MUDr. Branislav Hoffmann     24.10.2010 13:27:02
Ak bola minuly rok vykonana preventivna prehliadka, cenu osetrenia a protetickej prace to neovplyvni.Uhradi sa len vstupne vysetrenie.


Kornelia     08.10.2010 09:51:57
nahrada predneho zubu
Moj predny horny zub je mrtvy a stmavol. Chcem sa opytat, je mozne dat nan fazetu, alebo treba nasadit uz korunku? Ak treba korunku, obrusi sa velka cast mojho zubu, alebo sa len obali moj zub do porcelanu? Bojim sa, ze by sa pri zbrusovani zlomil...Dakujem

MUDr. Branislav Hoffmann     14.10.2010 04:10:05
Dat na taky zub fazetu je jedno z najsetrnejsich a najestetickejsich rieseni.Ma zmysel vtedy ak je zub s minimalnym ubytkom zubneho tkaniva.Ak zo zuba chyba vacsia cast, alebo su na nom rozsiahle vyplne vhodnejsia je korunka.Ta chrani zub a znizuje riziko zlomenia.Ak je zubneho tkaniva velmi malo a hrozilo by ze pri bruseni, by nezostalo zo zuba takmer nic, tak sa pred brusenim zhotovuje vystuz zuba, alebo capova nadstavba.


Lucia     07.09.2010 12:25:24
arzenal vložka
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať moja zubárka mi dala na predný zub arzenál vložku ktorú tam budem mať týžden, chcela by som vedieť či mi dostatočne umrtví zub pri vytahovaní nervu. Rozmýšlam aj nad tým, že by som si ho dala umrtviť ale neviem či sa to smie. Ďakujem

MUDr. Branislav Hoffmann     10.09.2010 19:27:13
Predpokladam , ze zub mal tak hlboky kaz , ze je potrebna liecba korenoveho kanalika a vtedy sa prilozi na nerv latka, ktora sposobuje odumretie nervu, ale aby to nebolo bolestive tak sa tam pridava zlozka, ktora obsahuje anestetikum.Napriek tomu sa zvykne aj po tyzdni podat pred vybratim nervu anesteza aby to nebolo neprijemne.


Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Meno:
Predmet:
Popis:
5 + 3 = (Antispam ochrana)






Spravované Administračným systémom od TPsoft. Prihlásiť